Proud to be Senior

Van de zzp’ers die 12 uur of minder werken is een groot deel 55 jaar of ouder en hun aantal neemt toe.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de zzp’ers die 12 uur of minder werken per week onder de loep genomen. De totale groep zelfstandigen zonder personeel groeit al jaren en is inmiddels een miljoen leden groot. Onder hen een stabiel aantal zzp’ers die 12 uur of minder werken: 12 tot 13 procent. In aantallen: van 76.000 naar 112.000. Het aandeel 55-plussers onder de mini-zzp’ers is groot en groeit. Het aandeel 55-plussers onder de mini-zzp’ers is gegroeid van 46 procent in 2003 naar 46 procent vorig jaar. Van deze groep is 30 procent zelfs al gepensioneerd.
De ouderen die er als zelfstandige nog bijwerken doen dat graag, het inkomen is voor hen een leuke bijverdienste, maar veel zzp’ers doen het vooral voor de sociale contacten of om wat terug te doen voor de maatschappij. In 2014 haalde een kleine zzp’er gemiddeld 8.900 euro bruto uit de eigen zaak. De helft verdiende 2.800 euro of minder.
Toch is niet iedereen blij. Bijna een op de drie mini-zzp’ers zou graag meer werken. Dat zijn voornamelijk de nog niet gepensioneerden die op een andere manier niet aan het werk kunnen komen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het deze mini-zzp’ers steeds vaker lukt om die wens te realiseren. Mogelijk heeft dat met de aantrekkende economie te maken, waardoor de werkgelegenheid aantrekt.

Nico van Scheijndel

9 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.