Proud to be Senior

Inkomen ouderen verbeteren

augustus 10th, 2016

De PvdA en D66 willen dat het kabinet maatregelen neemt om de koopkracht van ouderen op peil te houden.

Volgens publicaties van het Centraal Plan Bureau (CPB) eerder dit jaar daalt de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden in 2017. De koopkracht van ouderen daalt volgens het CPB in maart dit jaar met gemiddeld 1,3 procent, terwijl werkenden er gemiddeld 0,6 procent aan koopkracht bijkrijgen. Al langer zijn er geluiden, vooral uit de hoek van ouderenorganisaties, om de koopkracht van ouderen op peil te houden. Voornaamste reden van de inkomensachteruitgang bij ouderen zijn de pensioenen die niet geïndexeerd worden of zelfs gekort. Daarnaast zijn er steeds meer en hogere eigen bijdragen die voor diensten van de overheid betaald moeten worden.
De PvdA en D66 maakten gisteren bekend dat zij de koopkracht van ouderen op peil willen houden. Op zich is dat niet nieuw, maar juist in deze maand wordt gesproken over de begrotingsplannen die het kabinet met Prinsjesdag presenteert. In de aanloop naar de begrotingsonderhandelingen zei premier Rutte in mei al te gaan kijken naar de AOW, zorgkosten, belastingheffing en andere factoren, die het inkomen van ouderen bepalen om eventueel bij te sturen als die groep er te veel op achteruit gaat. “Het is een streven, of het lukt zullen we zien in augustus”, zei Rutte toen.
“Wat de PvdA betreft kunnen deze koopkrachtcijfers niet de uitkomst zijn op Prinsjesdag”, zegt partijleider Samsom. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is het daarmee eens en constateert dat ouderen nu onevenredig hard worden getroffen.
De PvdA en D66 krijgen bijval van de FNV die als oplossing een eenmalige verhoging van het wettelijk minimumloon ziet of het terugdraaien van eerder belastingverzwaringen voor ouderen.

Nico van Scheijndel

10 augustus 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.