Proud to be Senior

Door een nieuwe berekening van de WW-uitkering lopen 140.000 WW’ers een flink deel van hun uitkering mis. Op compensatie moeten ze tot 1 april 2017 wachten.

Sinds 1 juli 2015 wordt de WW-uitkering op een andere manier berekend. Tot die datum werd de hoogte van de WW-uitkering berekend over het laatst verdiende salaris. Vanaf 1 juli telt het inkomen over het gehele voorgaande jaar voordat men werkloos werd, dat wordt dan weer gedeeld door het aantal dagen dat je per jaar had kunnen werken: 261. Deze regeling pakt nadelig uit voor flexwerkers, seizoenarbeiders, herintreders en starters. Door de nieuwe berekening valt hun WW-uitkering honderden en in sommige gevallen zelfs duizend euro per maand lager uit.
De bedoeling was om de WW-uitkering eerlijker te maken. In de oude regeling kregen werknemers die kort, maar tegen een hoog salaris hadden gewerkt een hogere uitkering dan iemand die lang, maar tegen een laag salaris had gewerkt.
Het UWV en de minister van Sociale Zaken erkennen dat er fouten in het systeem zitten die opgelost moeten worden en de gedupeerden gecompenseerd. Het aantal slachtoffers van de nieuwe rekenmethode is echter groot, naar verwachting ongeveer 140.000. Zij zullen zo blijkt uit verklaringen van het UWV, nog een jaar moeten wachten voordat ze het tekort aan WW alsnog ontvangen. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangegeven dat het tot 1 april 2017 kan gaan duren voordat alle gedupeerden gecompenseerd zijn.
De FNV vindt dat de compensatie er eerder moet komen of in ieder geval een voorschotsregeling voor de schrijnende gevallen. “Deze mensen zullen uiteindelijk wel worden gecompenseerd”, zegt FNV-bestuurder Zorgman. ‘Maar tegen die tijd staat het water hun al aan de lippen”.

Nico van Scheijndel

12 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.