Proud to be Senior

In juni hebben vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen weer klappen opgelopen en is de dekkingsgraad opnieuw gedaald. Zelfs fondsen die er nog goed voorstonden komen nu in de gevarenzone.

De al maar dalende rente, in juni nog eens versterkt door Brexit, zorgt er voor dat de pensioenfondsen in Nederland steeds verder in het nauw komen. Vrijwel alle pensioenfondsen die tot nu toe hun cijfers bekend maakten, meldden over juni opnieuw een lagere dekkingsgraad dan de voorgaande maand. Bij pensioenfonds PMT zakte de beleidsdekkingsgraad een vol procent naar 94,5 procent. De beleidsdekkingsraad wordt berekend met de gemiddelde rente van de voorgaande twaalf maanden. Pensioenfonds Vervoer zakte in juni onder de grens van 100 procent: 99,6, waardoor pensioenoverdracht naar een ander pensioenfonds onmogelijk wordt.
De pensioenfondsen bij KLM die tot nu toe redelijk scoorden komen ook in de problemen. Zo zakte het pensioenfonds voor het Cabinepersoneel van 104,3 procent naar 102,8 procent en van het Vliegend personeel van 119,4 naar 117,9 procent eind juni.
De verwachting is dat eind juli de rente nog weer wat gedaald is en daarbij ook de rente waarmee de beleidsdekkingsgraad berekend wordt. De pensioenbureaus Mercier en Aon Hewitt voorspelden dat de gemiddelde dekkingsgraad in de eerste week van juli al met 2 procent gedaald is.

Nico van Scheijndel

13 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.