Proud to be Senior

Het Nibud maakt zich zorgen over de financiële positie van de toekomstige ouderen. Ze bouwen minder pensioen op en zullen later meer zelf moeten betalen.

Het Nibud deed samen met accountantskantoor PWC onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van de toekomstige ouderen. Het Nibud maakt zich naar aanleiding van de uitkomsten zorgen over de financiële positie van de toekomstige ouderen. Het Nibud verwacht dat het toekomstige pensioen lager zal zijn dan nu en dat de uitgaven juist hoger liggen. De verwachting bij de budgetvoorlichter is dat de huidige 65-minner dadelijk een kwart te weinig pensioen heeft.
Zorgen zijn er vooral bij mensen met een eigen woning en een nog niet afbetaalde (aflossingsvrije) hypotheek. Maar ook over mensen met een huurwoning maakt het Nibud zich zorgen. Nu is het inkomen misschien nog (ruim) voldoende om de huur te betalen, maar kan dat na pensionering nog steeds gemakkelijk?
Dertigers, veertigers en vijftigers zouden zich volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud meer bewust moeten worden en zich beter moeten laten voorlichten over hun financiële positie bij pensionering. “Mensen kunnen beginnen met te kijken hoe ze er nu voor staan en zich dan af te vragen welke uitgaven ze later niet meer zouden doen. Als eerste kun je eens nagaan hoeveel je straks hebt. Dan ga je kijken wat je uitgaven nu zijn en welke je straks niet meer hebt, zeker mensen die een huis hebben dat nog niet is afgelost als ze met pensioen zijn, of mensen in een huurhuis die hebben sowieso hoge woonkosten”.
Niet alleen de kosten van het dagelijks leven zijn van belang voor een kloppende begroting. Ook de kosten voor toekomstplannen spelen mee. Wil je gaan reizen na je pensioen, dan brengt dat kosten met zich mee en de zorgkosten zullen in de toekomst naar verwachting van het Nibud alleen maar stijgen. Een extra handicap voor de toekomstige financiële positie is, dat je als je ouder bent niet zomaar even wat bij kunt gaan verdienen door extra te werken. Dat zouden de huidige niet-gepensioneerden zich beter moeten realiseren.

Nico van Scheijndel

1 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.