Proud to be Senior

Als het aan een groep topambtenaren ligt kan er nog veel verbetert in Nederland. Ze stellen onder andere voor om ouderen zwaarder te belasten en de erfbelasting te verhogen.

Een groep topambtenaren van diverse ministeries, het Centraal Planbureau en De Nederlandse Bank brengt vandaag het rapport Duurzame Groei uit. In dit rapport doen ze voorstellen over hoe de Nederlandse economie versterkt kan worden. Een van de meest opvallende voorstellen in het rapport is dat de groep voorstelt om het besteedbaar inkomen beter over het leven te verdelen. Nu blijkt dat de helft van zowel werknemers als zelfstandigen na het pensioen meer te besteden heeft dan tijdens het werkzame leven. De optelsom van pensioen- en vermogensopbouw spelen hierbij een hoofdrol; Nederlanders sparen teveel voor hun pensioen.
De ambtenaren stellen daarom voor om de belastingdruk voor ouderen te verhogen en voor werken te verlagen. Ook kan de erfbelasting omhoog en kunnen de tarieven voor kleinkinderen gelijk getrokken met die van kinderen. Rijke ouderen worden zo gestimuleerd eerder aan vermogensoverdracht te doen, zodat de jongste generatie het meeste profijt heeft van een financieel goede start.
Ander fiscale maatregel die de studiegroep voorstelt zijn het versnelt afbouwen van de hypotheekrente aftrek, niet met een half procent per jaar, maar met 1 of 2 procent. De inkomstenbelasting moet met 8 procent dalen, de winstbelasting moet naar 17 procent. De btw moet geharmoniseerd naar één tarief en de belasting op onroerend goed moet omhoog, de (overwaarde) eigen woning moet naar box 3.
Daarnaast stelt de studiegroep in Duurzame Groei voor om het onderscheid tussen vaste en flexibele arbeidscontracten minder groot te maken. Een ander voorstel is om het rekening rijden alsnog in te voeren en dan met name tijdens de spits.
De voorstellen zullen niet zomaar tot nieuw en ander beleid leiden. De voorstellen kunnen wel elementen zijn die een rol kunnen gaan spelen in de verkiezingscampagnes voor de aanstaande verkiezing van de Tweede Kamer in 2017.

Nico van Scheijndel

6 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.