Proud to be Senior

Onder invloed van Nederland is de Europese richtlijn voor de pensioenfondsen zodanig afgezwakt dat het huidige stelsel vrijwel overeind blijft.

De drie Europese instanties (het Parlement, de Raad en de Europese Commissie) zijn akkoord met de Europese richtlijn voor de pensioenfondsen. Door flink invloed uit te oefenen op het besluit is veel van ons Nederlandse pensioenstelsel gered. Zo komt er geen gelijke kapitaalseis voor pensioenfondsen en verzekeraars. Verzekeraars moet grotere buffers blijven aanhouden dan pensioenfondsen. Dit omdat pensioenfondsen kunnen korten op de pensioenen als de dekkingsgraad onder een bepaald niveau komt, verzekeraars kunnen dat niet.
Ook blijft De Nederlandse Bank de instantie die mag controleren en beslissen over Nederlandse pensioenfondsen. En dat gaat best ver. Mocht bijvoorbeeld een pensioenfonds willen verhuizen naar een ander Europees land waar de belangen van alle deelnemers niet voldoende gegarandeerd zijn, dan kan DNB dit tegenhouden.
Er komen geen verder detaileisen voor het Personal Benefit Statement, bij ons het Uniform Pensioen Overzicht genoemd. Wel moet korting op het pensioen langer van te voren bekend worden gemaakt. Niet een maand van te voren, maar drie maanden.

Nico van Scheijndel

27 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.