Proud to be Senior

Pensioendebat gaat door

juni 10th, 2016

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de pensioenen en de koopkracht van ouderen. Dat debat wordt in oktober of november voortgezet.

De vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken vergaderde gisteren over de pensioenen en daarmee de koopkracht van ouderen. De commissie uitte haar zorgen over de gevolgen bij de pensioenfondsen van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Doordat de ECB de rente laag houdt, is ook de rekenrente die de pensioenfondsen moeten gebruiken om hun toekomstige verplichtingen mee te berekenen laag, met extreem lage dekkingsgraden als gevolg.
Door de lage dekkingsgraad komt korten op de pensioenen weer in zicht. Of er gekort moet worden en hoeveel is pas in december dit jaar echt duidelijk. De Kamercommissie komt in oktober of november weer bijeen om te spreken over het wel of niet korten van de pensioenen aan de hand van de cijfers over het derde kwartaal. Welke maatregelen de commissie wil nemen is niet duidelijk geworden. Wel willen de Kamerleden dat een vergelijking van de rekenrente bij de verschillende EU-lidstaten wordt gerapporteerd.
Komt door het eventueel korten op de pensioenen de koopkracht van ouderen in gevaar, dan heeft het kabinet al laten weten dat ze maatregelen wil nemen om de koopkracht zoveel mogelijk op peil te houden. Welke maatregelen dat zijn, weten we pas met Prinsjesdag.

Nico van Scheijndel

10 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.