Proud to be Senior

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is de afgelopen maand stabiel gebleven op 97 procent, het gevaar voor korten op de pensioenen is wel dichterbij gekomen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is volgens de pensioenbarometer van Aon Hewitt in mei op 97 procent uitgekomen, net als de maand er voor. De beleidsdekkingsgraad is echter wel gezakt van 102 naar 101 procent. De beleidsdekkingsgraad wordt berekend met de gemiddelde rente van de twaalf voorgaande maanden en is leidend voor de kortingen of indexaties van de pensioenfondsen. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan 104,3 procent, dan moeten pensioenfondsen een herstelplan inleveren bij De Nederlandse Bank.
Omdat de dekkingsgraad niet is gestegen, is de verwachting dat de beleidsdekkingsgraad eerder zal dalen dan stijgen. Daarmee komt korten op de pensioenen dichterbij.
De korting op de pensioenen zal gemiddeld niet erg hoog zijn omdat het herstel over tien jaar mag worden uitgesmeerd. Verwacht wordt een bedrag rond de € 5 per maand bruto. Maar de korting komt bovenop een koopkracht die sinds 2008 voor gepensioneerden al gemiddeld 12 procent is gedaald. De daling komt door inflatie, het uitblijven van indexatie en korten op de pensioenen.

Nico van Scheijndel

2 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.