Proud to be Senior

De Hoge Raad heeft de Belastingdienst gelijk gegeven wat betreft het fictieve rendement van 4 procent. Maar als dit rendement over de lange termijn niet haalbaar is moet het worden verlaagd.

De Hoge Raad heeft vrijdag net als de Rechtbank en het Gerechtshof, de Belastingdienst gelijk gegeven. De Belastingdienst mag gewoon een fictief rendement rekenen over het vermogen boven de vrijstelling in box 3. Omdat over dit fictief rendement een belasting van 30 procent wordt geheven, is de belastingdruk 1,2 procent en dat vindt de Hoge Raad geen buitensporig tarief. Maar als blijkt dat 4 procent over de lange termijn niet haalbaar blijkt, dan zou de wetgever de schatting moeten aanpassen, aldus de uitspraak van de Hoge Raad.
Staatssecretaris Wiebes heeft al in het Belastingplan 2017 opgenomen dat de vermogensrendementsheffing over het vermogen boven de vrijstelling (€ 25.000 per persoon) in 2017 wordt aangepast. Over vermogens tot € 100.000 boven de vrijstelling wordt het fictief rendement dan 2,9 procent. Vermogens van € 100.000 tot 1 miljoen krijgen in 2017 met 4,7 procent te maken en vermogens van 1 miljoen euro en meer 5,5 procent. Voor de lange termijn wil de staatsecretaris naar een heffing die gebaseerd is op het daadwerkelijk behaalde rendement op vermogen.

Nico van Scheijndel

13 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.