Proud to be Senior

Gisteren werd bekend dat de bezuinigingen op de zorg die voor volgend jaar gepland stonden niet doorgaan, ook de korting op huurtoeslag gaat niet door.

Het kabinet heeft zichzelf 1,2 miljard euro gegeven om tussen de twee coalitiepartners te verdelen. De VVD kiest voor extra geld voor politie, justitie en defensie, de PvdA voor zorg en onderwijs.
De VVD wil € 300 miljoen toewijzen aan defensie en € 300 miljoen om de bezuinigingen op het Openbaar Bestuur en de rechtspraak terug te draaien. Ook zullen minder gevangenissen gesloten hoeven te worden.
De PvdA zet in op het schrappen van de eerder aangekondigde kortingen op de ouderen- en gehandicaptenzorg. Er komt meer aandacht voor individuele wensen door persoonsvolgende bekostiging. Dat betekent dat op basis van een cliëntprofiel er een budget beschikbaar komt, waarmee iemand al dan niet samen met familie, zelf een verpleeghuis van voorkeur kan kiezen en kan bepalen hoe de dag wordt doorgebracht. De tijdsstippen van opstaan en verzorging, de maaltijden en de activiteiten worden ingepland naar de behoefte van de bewoner. Verder gaat er € 200 miljoen naar onderwijs, waarbij de aandacht vooral moet gaan naar het opheffen van achterstanden en de ongelijke behandeling van leerlingen op zogenoemde zwarte scholen.
Tenslotte gaat het kabinet de korting op de huurtoeslag schrappen. De huurtoeslag komt vooral toe aan de laagste inkomens, die door de lagere huurtoeslag weer op een andere manier gecompenseerd zouden moeten worden op het koopkrachtverlies. Hierdoor levert de bezuiniging op de huurtoeslag per saldo niets op.

Nico van Scheijndel

14 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.