Proud to be Senior

Veel geld over bij Wmo

mei 9th, 2016

Uit berekeningen van de NOS en het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat de gemeenten in Nederland in 2015 310 miljoen over hebben gehouden van het Wmo-budget.

De gemeenten in Nederland kregen er vanaf 2015 meer taken bij. Voor de extra taken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) kregen de gemeenten in Nederland 4,8 miljard euro. Voor dat geld moest onder andere thuiszorg, begeleiding en woningaanpassingen worden betaald. Van het beschikbare budget hebben de gemeenten volgens onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur 310 miljoen euro niet besteed. Zo hield bijvoorbeeld Rotterdam 21 miljoen over de Drechtsteden 11 miljoen en Nijmegen naar verwachting 6 miljoen.
Belangenbehartigers zoals de ouderenorganisatie ANBO en Ieder(in) spreken schande van het overschot. De ouderenorganisatie ANBO vindt het “niet te verkroppen” dat gemeenten geld overhouden aan het Wmo-budget. Cliëntenorganisatie Ieder(in) is verontwaardigd. “Het is onverteerbaar dat er zoveel geld over is als je bedenkt dat de uitvoering van de Wmo na ruim een jaar in veel gemeenten niet goed verloopt”, aldus voorzitter Illya Soffer.
De meeste gemeenten hebben in de aanloop van 2015 bewust zuinig begroot. Het Rijk kwam laat met exacte cijfers en gemeenten wilden niet met de brokken blijven zitten als ze teveel geld zouden uitgeven. Daarnaast moesten ze naast de extra taken van de Wmo ook nog eens een miljardenbezuiniging doorvoeren die het Rijk hen oplegde. Maar nu blijken de gemeentelijke begrotingen toch te zuinig uit te pakken.
Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn vindt het te vroeg om harde conclusies te trekken, omdat hij alle cijfers zelf nog aan het verzamelen is. Hij verwacht dat er inderdaad Wmo-budget over is bij gemeenten, maar benadrukt dat er op andere posten misschien te veel is uitgegeven en dat gemeenten dan kunnen schuiven.
“Deze cijfers en inzichten moeten natuurlijk wel aanleiding zijn voor een gemeente om zelf nog eens heel scherp te kijken”, zegt Van Rijn. “Wethouders en raadsleden in gemeenten die veel minder uitgeven dan vooraf ingeschat, moeten bij zichzelf te rade gaan en de vraag beantwoorden: zijn we zuinig of zijn we eigenlijk een beetje te zuinig? Te zuinig is natuurlijk nooit goed.”

Nico van Scheijndel

9 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.