Proud to be Senior

De Tweede Kamer voelt er niet voor om de sollicitatieplicht voor 60-plussers af te schaffen, wel is er ruimte voor meer souplesse.

In Trouw braken arbeidssocioloog Jane Cremers van de Universiteit Tilburg en het CNV een lans voor het afschaffen van de sollicitatieplicht voor 60-plussers. De boodschap van deze twee: Onthef 60-plussers van de vernederende taak te blijven solliciteren zonder aangenomen te worden. Geef werklozen die vrijwilligerswerk doen een vrijstelling van de plicht om op vacatures te reageren, stellen Cremers en het CNV.
De politiek blijkt daar niet veel voor te voelen. Steven Weyenberg van D66 vindt dat we ons niet neer moeten leggen bij het feit dat oudere werklozen moeilijk een baan kunnen vinden, maar we moeten de oorzaak daarvan wegnemen. Het PvdA-Kamerlid Roos Vermeij wil zorgen dat de oudere werklozen weer aan het werk komen. Maar zij meent ook dat enige souplesse bij de sollicitatieplicht gerechtvaardigd is. “Werklozen die een paar jaar van hun pensionering zitten, zich suf solliciteren en niet aan de slag komen, moet je niet achter de broek zitten. Vermeij: “We moeten wel een beetje normaal doen.”
Ook GroenLinks wil geen afschaffing van de sollicitatieplicht voor oudere werklozen: Linda Voortman meent wel dat gemeenten en het uitkeringsorganisatie UWV meer vrijheid moeten krijgen om ieder geval te beoordelen.
Minister Asscher van Sociale Zaken komt nog dit voorjaar met een actieplan om de werkloosheid onder 50-plussers te bestrijden. Zijn plan, zegt Asscher, zal ‘ambitieus’ en ‘zonder taboes’ zijn.

Nico van Scheijndel

2 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.