Proud to be Senior

Uit onderzoek onder de deelnemers van pensioenfondsen blijkt, dat driekwart weinig tot geen vertrouwen heeft in het huidige stelsel. De SER komt deze week met aanbevelingen, D66 presenteert haar eigen plan.

Uit onderzoek onder de deelnemers van pensioenfondsen blijkt dat driekwart van de ondervraagden weinig tot geen vertrouwen heeft in het pensioenstelsel. Maar er is ook veel onkunde, zo denkt 80 propcent van de mensen dat de ingelegde premie direct gebruikt worden om de gepensioneerden pensioen te betalen. En volgens Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, weet bijna niemand dat iedere ingelegde euro uiteindelijk 3 euro oplevert. “Toch denken 4 op de tien dat zelf sparen meer oplevert, zelfs bij de huidige lage rente”.
Volgens Gerard Riemen hebben we een eenvoudige en duidelijke regeling nodig. Een regeling waarin geen loze beloftes meer worden gedaan, die niet waargemaakt kunnen worden zoals een waardevast pensioen. Wel blijft solidariteit van groot belang. “Deelnemers willen niet het risico lopen dat hun pensioenpotje leeg raakt omdat ze langer leven dan gedacht, of dat ze een lager pensioen krijgen omdat de beurs tegen zit op het moment dat ze met pensioen gaan”.
De Sociaal Economische Raad komt deze week met een rapport met aanbevelingen voor een nieuw pensioenstelsel. D66 presenteert op haar beurt morgen een 10-puntenplan voor een „radicale” hervorming. Nederlanders krijgen in dit plan hun eigen pensioenpot en kunnen zelf hun pensioenfonds en beleggingsrisico kiezen. Wie wil, mag vijf jaar ‘premievakantie’ opnemen en later 10 procent van het pensioen ineens. Wie meer dan 100.000 euro per jaar verdient, is nu niet verplicht om pensioen te sparen. D66 wil deze inkomensgrens verlagen naar circa 50.000 euro.

Nico van Scheijndel

17 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.