Proud to be Senior

Het aantal valincidenten door ouderen kan veel lager door een persoonlijke therapie die de angst voor vallen doorbreekt en ouderen sterker maakt.

Tot nu toe bestonden er vooral groepstherapieën, die het vallen van ouderen moest voorkomen. Door met de ouderen zelf een aanpak op te stellen en persoonlijke begeleiding, blijkt er een beter resultaat te boeken. Met die een op een therapie vermindert de valangst en verbetert het functioneren van de ouderen. Tanja Dorresteijn promoveert vandaag bij de Universiteit van Maastricht op haar onderzoek naar deze nieuwe therapie.
Jaarlijks overlijden duizenden 65-plussers door de gevolgen van een val, in 2014 waren dat er 3000. Met de groei van het aantal ouderen zal het aantal dodelijke valincidenten groeien naar 4800. Alleen al de angst om te kunnen vallen heeft voor ouderen al grote gevolgen volgens Dorresteijn. Ouderen komen de deur niet meer uit en als ze toch gaan, zijn ze soms zo onzeker dat ze uitgerekend daardoor eerder vallen. Per persoon brengen we zo goed mogelijk in kaart wat helpt om die angstgevoelens te overwinnen en wat de goede oefeningen zijn om meer balans te krijgen, bijvoorbeeld krachtoefeningen of andere vormen van lichaamsbeweging. De meeste ouderen kunnen met de juiste begeleiding vaak toch meer dan ze denken. “Zo kunnen ouderen mogelijk zonder professionele hulp zelf weer douchen of boodschappen doen”.
De persoonlijke aanpak van de nieuwe een op een therapie helpt bij het verminderen van het aantal valincidenten en alle gevolgen die een val kan hebben. In de persoonlijke ‘aan-huis-therapie’ komt de zorgprofessional – veelal een verpleegkundige van de thuiszorg, of fysio- of ergotherapeut – 3 keer op bezoek bij de oudere en heeft daarnaast een 4-tal keren telefonisch contact. Samen met de oudere zelf wordt bekeken wat het beste oefenprogramma is om mobieler te worden: elke oudere krijgt een programma op maat. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de gedachten die ouderen hebben over vallen, het nut van lichaamsbeweging en hoe ze hun gedrag veiliger kunnen maken.
De kosten van valincidenten bedroegen 810 miljoen euro in 2014. De kosten van de een op een therapie bedragen € 700 per persoon. Met de persoonlijke therapie worden kosten gemaakt, maar ook kosten vermeden en wat misschien nog wel belangrijker is, veel persoonlijk leed voorkomen en het maakt ouderen weer zelfstandiger.

Nico van Scheijndel

12 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.