Proud to be Senior

Minister Asscher van Sociale Zaken zal uiterlijk over twee weken een boegbeeld benoemen die vooroordelen over oudere werkzoekenden weg moet gaan nemen.

Gisterenavond heeft de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher toegezegd om tussen nu en uiterlijk twee weken een speciale ambassadeur te benoemen die de langdurige werkloosheid onder ouderen moet gaan aanpakken. Een dergelijke ambassadeur is hard nodig, want van de 273.000 langdurig werklozen in 2015 was de helft 50 jaar of ouder. De voltallige Kamer maakt zich hier grote zorgen over, mede omdat Nederland in internationaal perspectief flink uit de pas loopt. In het buitenland is ongeveer een kwart van de langdurig werklozen ouder dan vijftig jaar.
Uit onderzoek komt steeds weer naar voren dat werkgevers oudere werklozen liever niet aannemen op grond van een aantal vooroordelen. Zo zouden ouderen vaker ziek en minder productief zijn dan hun jongere collega’s. Ook zouden ze te duur, minder flexibel en niet meer bij de tijd zijn. Het te benoemen boegbeeld moet deze vooroordelen gaan wegnemen.
Om de langdurige werkloosheid te bestrijden zijn al langer allerlei acties bezig. Zo willen de minister én de Stichting van de Arbeid , waar werkgevers en werknemers verenigd zijn al langer af van de speciale ontziemaatregelen voor ouderen. Denk daarbij aan onder andere de extra vrije dagen voor oudere werknemers. Ondanks het voornemen van de stichting uit 2011, bevat nog altijd 71 procent van alle cao’s dergelijke extra vrije dagen tegen 75 procent tien jaar terug.
Minister Asscher denkt ook om de no-riskpolis voor werknemers van 62 jaar en ouder te verlagen naar 55 jaar. Met een dergelijke no-riskpolis hoeven werkgevers voor oudere werknemers die ziek worden niet twee jaar het salaris door te betalen. Hoe sympathiek deze maatregel ook lijkt, hij bevestigd ook het beeld van de vaker en langdurig zieke oudere werknemer en kan daardoor contraproductief blijken.

Nico van Scheijndel

1 april 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.