Proud to be Senior

Volgens de pensioenbarometer van Aon Hewitt staat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland nog steeds onder druk en lijkt korten in 2017 realistisch.

De beleidsdekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen moet tenminste 104,3 procent zijn. De beleidsdekkingsgraad daalde echter in februari van 103 naar 102 procent. Onder het minimum dus. Is de beleidsdekkingsgraad eind 2016 nog steeds lager dan het minimum, dan moet het pensioenfonds korten op de pensioenen. Sommige pensioenfondsen staan er nu al zo slecht voor, dat ze al aangekondigd hebben de pensioenen in 2017 te verlagen.
De beleidsdekkingsgraad gebruikt de gemiddelde rente over de afgelopen 12 maanden om de toekomstige verplichtingen van een pensioenfonds te berekenen. De aanhoudende verliezen op aandelen, onroerend goed en de verder dalende rente zetten de financiƫle positie van pensioenfondsen volgens Aon Hewitt extra onder druk.
De rente lijkt de komende tijd nog niet te gaan stijgen, omdat die onder druk staat door een lager dan verwachte inflatie, gedaalde olieprijzen en angst voor achterblijvende groei in China. De rente op de lange termijn daalde in februari met ongeveer 27 basispunten, waardoor de verplichtingen per saldo met 4,5% stegen.
Frank Driessen van de pensioentak van Aon Hewitt verwacht dat fondsen zich de komende periode zullen uitspreken over mogelijke kortingen vanaf 2017.

Nico van Scheijndel

2 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.