Proud to be Senior

De eigen woning naar box 3

maart 9th, 2016

Het Centraal Plan Bureau doet voorstellen om anders om te gaan met de overwaarde eigen woning, een daarvan is de overwaarde eigen woning in box 3 te belasten.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) constateert in haar raming van de economische groei, dat relatief jonge huizen bezitters het financieel zwaar hebben. De aflossing hypotheek, opbouw pensioen en de kosten van een jong gezin beperken de bestedingsruimte. Om dat te verbeteren doet het CPB een aantal voorstellen. Een daarvan is de eigen woning onderbrengen in box 3 net als spaargeld en beleggingen. Op die manier krijgen jonge gezinnen wat meer bestedingsruimte, maar oudere woningbezitters met een flinke overwaarde gaan juist meer belasting betalen.
Voor de oudere woningbezitters is onderbrengen van de eigen woning in box 3 op meer fronten ongunstiger. Zo is er minder snel recht op zorgtoeslag en telt de overwaarde eigen woning, anders dan nu, mee bij de eigen bijdrage zorg.
Andere voorstellen van het CPB om de bestedingsdruk bij jongeren te verminderen zijn, meer keuzevrijheid bij de opbouw van het pensioen. De aflossing hypotheek te beperken tot 50 procent (nu 100 procent) en toch hypotheekrenteaftrek te behouden. Als vierde mogelijkheid ziet het CPB de verknoping van het pensioen met de aflossing hypotheek, wie meer aflost op zijn hypotheek zou minder pensioen kunnen opbouwen.
Het CPB ziet het liefst dat de nieuwe regering die in maart volgend jaar gekozen wordt een van de voorstellen opneemt in haar regeerakkoord.

Nico van Scheijndel

9 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.