Proud to be Senior

Als het aan De FNV ligt wordt de pensioenopbouw individueel en inkomensafhankelijk zodat lagere inkomens de hogere niet meer subsidiëren.

Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk moet het anders met de pensioenopbouw. Nu betalen alle werknemers een gelijk percentage pensioenpremie. Daardoor dragen lagere opgeleiden die eerder beginnen met werken dan hoger opgeleiden onevenredig veel bij aan het pensioen van de hoger opgeleide werknemers. Volgens Van Dijk subsidieert in sommige pensioenfondsen de vuilnisman de hoogleraar.
In een interview met het Financieel Dagblad legt Van Dijk uit hoe het moet: “Je kunt het premiepercentage voor alle inkomens gelijk laten. Maar boven een bepaald inkomen, bijvoorbeeld €30.000, voor dat percentage minder nieuwe opbouw krijgen. En daaronder juist meer. Dit kan nu al. Sterker nog, pensioenfonds ABP heeft sinds 2015 iets wat er een beetje op lijkt. Hoe je het invult, kan je per sector bekijken. Een alternatieve aanpak is: iedereen krijgt evenveel pensioenopbouw, maar het premiepercentage wordt hoger naarmate het inkomen stijgt. Daarvoor moet de wet echter worden aangepast.”

Nico van Scheijndel

5 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.