Proud to be Senior

Erfenissen worden steeds vaker beneficiair, onder voorwaarden, aanvaard. In 2015 steeg dit aantal met 5 procent naar 20 procent van het aantal erfenissen.

 

Volgens een onderzoek van Netwerk Notarissen onder vijf van de elf Nederlandse rechtbanken blijkt, dat het aantal erfenissen dat onder voorwaarden wordt aanvaard, flink is gestegen. In 2015 werd 20 procent van de erfenissen beneficiair aanvaard, dat is 5 procent meer dan een jaar eerder. Aanvaardt iemand de erfenis beneficiair, dan is hij voor niet meer schuld aansprakelijk dan er bezit in de erfenis is.

Toch blijkt dat ondanks de groei van het aantal beneficiaire aanvaardingen, er veel erfgenamen in de problemen komen door onverwachte schulden. De samengestelde gezinnen spelen daarin een rol waarbij het zicht op wat de ouders gedaan hebben niet helder is. Maar ook als de langstlevende, die weduwnaar was bij het aangaan van de nieuwe relatie, komt te overlijden, dan moet de langstlevende de erfenis van de eerst overleden ouder uitkeren. Dat geld moet er dan wel zijn, wil de langstlevende niet in de problemen komen. Beneficiair aanvaarden kan dat dan voorkomen.

Er is al wel een wet die het mogelijk maakt om erfgenamen die zuiver aanvaard hebben, dus ongeacht de hoeveelheid bezit en schuld, vrij te stellen voor schulden die onbekend waren. Zij kunnen dan de rechter vragen om alsnog beneficiair te mogen aanvaarden. Deze nieuwe wet geldt alleen voor schulden die echt onbekend waren, de erfenis van de eerst overleden ouder is dat niet.

De Netwerk Notarissen pleiten voor een ander systeem van erfenissen aanvaarden. Nu is de regel dat een erfgenaam als hij niets doet automatisch zuiver aanvaard. Dat moet een systeem worden van automatisch onder voorwaarden accepteren van de erfenis. Dus: ja ik aanvaard de erfenis mits er geen schulden zijn, in plaats van alleen maar ja.

 

Nico van Scheijndel

 

1 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.