Proud to be Senior

Incassobureaus proberen op allerlei manieren om onbetaalde rekeningen betaald te krijgen. Een van die methoden is het zenden van nepdagvaardingen en dat moet stoppen.

De consumentenbond wil dat incassobureaus stoppen met het verzenden van nepdagvaardingen waarin gedreigd wordt met beslaglegging. Consumenten wordt zo de stuipen op het lijf gejaagd en dat moet stoppen.
Het verzenden van dagvaardingen mag alleen door een deurwaarder gebeuren. Om de druk op de niet-betalende klant op te voeren gebruiken incassobureaus daarom het woord concept-dagvaarding. Verboden is dat niet, maar volgens de Consumentenbond kan het moreel niet door de beugel.
De Consumentenbond noemt in haar Geldgids als voorbeeld het bedrijf Famed. Dit bedrijf koopt niet-betaalde rekeningen op in de zorg, onder andere van tandartsen. Famed werkt weer samen met incassobureau Credios en deurwaarderskantoor Bosveld. Die partij dreigt al snel met beslaglegging op de inboedel.
De Consumentenbond roept bedrijven op om onmiddellijk te stoppen met het verzenden van nepdagvaardingen. In november 2015 overhandigde de Consumentenbond al het Verbeterplan Incasso aan de Tweede Kamer. De Consumentenbond riep daarmee onder meer op tot strengere regelgeving en onafhankelijk toezicht op de branche. Eerder waarschuwde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al dat consumenten nog regelmatig gedupeerd worden door de werkwijze van een ‘brede groep’ bureaus. Slachtoffers zijn vaak kwetsbare mensen uit lagere inkomensgroepen met meer schulden.

Nico van Scheijndel

9 februari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.