Proud to be Senior

Pensioen valt tegen

januari 29th, 2016

Nu het eerste pensioen van 2016 is uitgekeerd, blijkt bij 60 procent van de gepensioneerden dat zij minder netto pensioen krijgen dan in december, soms honderden euro’s per maand.

 

Door de gestegen inkomensafhankelijke premie Zorgverzekeringswet hoger en omdat het tarief in de eerste belastingschijf iets is toegenomen, daalt het netto pensioen voor velen in januari. Het pensioen valt enige euro’s tot een paar tientjes lager uit dan in december. Hebben gepensioneerden net wat meer vermogen dan het maximum van de huurtoeslag, dan kan het netto besteedbaar inkomen zelfs honderden euro’s lager uitvallen. Reden hiervan is het wegvallen van de extra vrijstelling voor gepensioneerden in 2016 in box 3.

De pensioenfondsen worden ondertussen vaak gebeld met de vraag of ze gekort hebben op de pensioenen, maar het antwoord van het lagere pensioen ligt bij de politiek. De maatregelen waren al langer bekend, maar nu ze praktijk geworden zijn, valt het velen tegen. Niet in de laatste plaats omdat de pensioenen toch al niet geïndexeerd zijn de afgelopen jaren .

Martin van Rooyen, voorzitter van de gepensioneerdenkoepel KNVG wil dat de politiek maatregelen zo snel mogelijk weer terugdraait. De maatregelen treft 60 procent van de gepensioneerden.

 

Nico van Scheijndel

29 januari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.