Proud to be Senior

Wanneer advocaten efficiënter gaan werken en rechtzoekers vaker worden verwezen naar mediators en schuldhulpverlening, kan de rechtsbijstand aan burgers goedkoper en de eigen bijdrage omlaag.

 

Gisteren overhandigde oud PvdA-Kamerlid en voormalig burgemeester van Utrecht de heer Wolfsen aan minister Van der Steur het rapport, waarin de gesubsidieerde rechtsbijstand is onderzocht. In het rapport doet de voorzitter van de onderzoekscommissie enkele voorstellen. Zo valt er te bezuinigen door mensen vaker een rechtszaak te ontraden als mensen bij een advocaat aankloppen. De regie daarvan moet in handen komen van de samen te voegen Raad voor Rechtsbijstand en het Juridisch Loket. Een vernieuwde, sterkere Raad zal meer maatwerk moeten leveren, vooral voor rechtzoekenden met meerdere, samenhangende problemen.

Ook moeten advocaten efficiënter gaan werken. Nu zijn advocaten nog teveel bezig met bureaucratische handelingen, zoals het bijhouden van uurdeclaraties en het innen van de eigen bijdrage. Dat laatste zou centraal moeten gaan gebeuren.

De commissie die gisteren haar bevindingen overhandigde aan minister van der Steur van Veiligheid en Justitie deed haar onderzoek in opdracht van voormalig staatssecretaris Teeven van dat ministerie. Teeven wilde 85 miljoen besparen op de rechtsbijstand maar werd in zijn plannen geblokkeerd door de Eerste Kamer. Uit het rapport van Wolfsen blijkt nu, dat de bezuinigen heel goed gevonden kunnen worden door efficiënter te werken en minder rechtszaken. De eigen bijdrage van de burger kan dan volgens de commissie met een kwart worden verlaagd naar € 150 per jaar.

Nico van Scheijndel

Bron: nos, ministerie V&J

 

1 december 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.