Proud to be Senior

Om de werkloosheid onder ouderen te bestrijden is meer en meer gerichte actie nodig. De ouderenbonden deden de Tweede Kamer gisteren tijdens een rondtafelgesprek volop suggesties.

 

Gisteren was er in de Tweede Kamer een ronde tafel gesprek waaraan onder meer de ouderenbonden meededen. Volgens cijfers van het Centraal Plan Bureau zijn er momenteel 135.000 50-plussers een jaar of langer werkloos. Het bestrijden van die werkloosheid moet van de ouderenbonden prioriteit worden om de positie van ouderen op én naast de arbeidsmarkt te verstevigen.

De ouderenbonden deden de politiek de nodige suggesties:

De mobiliteitsbonus (een korting op werknemersverzekeringen) moet weer vanaf 50 jaar worden gegeven. Eerder verhoogde de minister de leeftijd waarop werkgevers recht hebben op de bonus van 50 naar 56 jaar. Die verhoging moet teruggedraaid, niet in de laatste plaats omdat werknemers in de ogen van werkgevers steeds jonger, oud zijn.

De leeftijd van de no-riskpolis voor werkgevers moet gaan gelden vanaf 50 jaar en niet zoals nu het geval is voor werknemers die geboren zijn voor 8 juli 1954. De no-riskpolis zorgt er voor dat wanneer een werknemer ziek wordt het UWV de Ziektewet-uitkering betaalt.

Zorg voor maatwerk voor de oudere werklozen in plaats van verdergaande digitalisering en massabijeenkomsten. De minister heeft al toegezegd dat meer maatwerk gegeven moet worden, maar de bezuinigingen op het UWV voor 2016 en 2017 heeft hij nog niet geschrapt.

Zorg voor meer fiscale prikkels die het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om oudere werklozen in dienst te nemen.

Naast prikkels om de werkzoekende 50-plussers sneller aan ander werk te helpen, is het ook zaak om de armoedeval van oudere werkzoekende te bestrijden. Dat betekent vooral stoppen of terugdraaien van afbraak van voorzieningen. De WW-duur wordt nu langzaam afgebouwd naar maximala 24 weken. Ook voor de IOAW en IOW kome steeds minder werklozen in aanmerking. De IOAW volgt na afloop van de WW als je tenminste voor 1965 bent geboren. Ben je net wat jonger, dan kom je na de WW direct in de bijstand terecht en is er geen vrijstelling meer voor het opgebouwd vermogen op de bank of in het eigen huis. Ook de nog iets ruimere regeling voor de werklozen die 60 jaar waren toen ze werkloos werden (de IOW) wordt verder afgebouwd en loopt tot eind 2019. Door de regelingen voor oudere werklozen af te bouwen, wacht een werkloze al snel de bijstand terwijl de pensioendatum in zicht is. Volgens de Unie KBO hebben oudere werklozen de extra voorzieningen niet alleen hard nodig, maar na jarenlang trouwe dienst ook meer dan verdiend.

Nico van Scheijndel

Bron: anbo, unie kbo

 

20 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.