Proud to be Senior

Door het wegvallen van twee landelijke regelingen mogen de gemeenten nu naar eigen inzicht chronisch zieken en gehandicapten compenseren, met grote verschillen als gevolg.

 

Vorig jaar was er nog de regeling die het eigen risico voor lage inkomens compenseerde en de Wet Tegemoetkoming zieken en gehandicapten (Wtcg). Beide regelingen zijn dit jaar vervangen door voorzieningen die de gemeenten naar eigen inzicht mochten vormgeven. Het gevolg is, zo blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering informatie centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten, dat er grote verschillen tussen de gemeenten zijn.

De meeste gemeenten hebben er voor gekozen om de zorgverzekering van de laagste inkomens collectief af te sluiten en een gedeelte mee te betalen aan de premie.  Als een gemeente dat niet, zoals bijvoorbeeld de gemeente Pijnacker-Nootdorp, dan betalen burgers 350 euro per jaar meer premie. Terwijl de burgers van de buurgemeente Zoetermeer wel  € 30 per maand in hun premie gecompenseerd worden.

Een ander groot verschil is wat gemeenten als grens voor de compensatie aanhouden, soms is dat 150 procent van de bijstand, soms 110 procent. Bij de ene gemeente kom je daardoor eerder in aanmerking voor compensatie dan bij de andere.

De ouderenorganisatie ANBO is er niet gerust op, uit hun eigen onderzoek naar de koopkracht van ouderen bleek al dat het wegvallen van de compensatiemaatregelen grote invloed heeft op de koopkracht van ouderen. De ANBO wil dan ook proberen om gemeenten die niets of onvoldoende regelen op dit punt via lokale belangenbehartiging om te krijgen.

Nico van Scheijndel

Bron: anbo

 

11 november

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.