Proud to be Senior

De Europese Commissie heeft gisteren het voorstel gedaan om het garantiestelsel banken Europees te maken. Het spaargeld zou per bank gegarandeerd zijn tot € 100.000.

 

Nu kent ieder Europees land nog zijn eigen garantiestelsel banken. In Nederland is per rekeninghouder per bank het spaargeld gegarandeerd tot € 100.000. Vanaf 2024 moet die regeling overal in Europa gelden. Het nieuwe stelsel moet volgens de Europese Commissie in drie fases worden ingevoerd. Tot 2020 kunnen banken alleen gebruik maken van het Europese stelsel als het nationale stelsel is uitgeput. Vanaf 2020 kunnen banken al 20 procent van het Europese stelsel gebruik maken, ook  als het nationale stelsel nog niet is uitgeput. Vanaf 2024 moet slechts het Europese stelsel van kracht zijn.

Net als nu moet het garantiestelsel gevuld worden door de verschillende banken, reden voor Duitsland om al bezwaar te hebben. De Duitse stabiele banken zouden dan garant moeten staan voor de zwakke banken uit Zuid-Europa.

Volgens Brussel moet het depositogarantiestelsel een versterking vormen van de Europese bankenunie en zal de financiële stabiliteit van de eurozone krachtiger worden door het systeem.

Nico van Scheijndel

Bron: nu.nl/de Telegraaf

 

25 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.