Proud to be Senior

Zorgen over de pensioenen

oktober 19th, 2015

Veel pensioenfondsen hebben nu minder dekking dan wettelijk  verplicht. Daalt de rekenrente en en zijn de beleggingsresultaten slecht, dan komt korten weer in zicht.

 

RTL Z heeft aan de hand van de herstelplannen van verschillende pensioenfondsen berekend wat de gevolgen zijn van de lage rente en slechte beleggingsresultaten. Vorige week werd bekend dat door de lage rekenrente en de slechte beleggingsresultaten de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen onder het minimum van 104 of 105 was gezakt. In de hertstelplannen die de pensioenfondsen bij De Nederlandse Bank moeten inleveren blijkt geen mooie toekomst. Zelfs zonder korten van de pensioenen leveren de gepensioneerden door het niet indexeren de komende 12 jaar al 27 procent aan koopkracht in. Daalt de rente verder of gaat het slecht met de beleggingen dan wordt dit alleen maar erger.

Als de rekenrente gelijk blijft, maar als de (wereldwijde) aandelenmarkt met 20 procent daalt, dan zakt de dekking van veel pensioenfondsen ruim onder de 90 procent. Daalt de rente nog verder dan nu al het geval is, dan zakt de dekking richting de 80 procent.  De kans dat een pensioenfonds dan nog binnen 10 jaar op de verplichte dekking van 125 tot 130 procent zit is dan verwaarloosbaar klein. Korten van de pensioenen komt dan in zicht.

Uit de herstelplannen die RTL Z in handen heeft, blijkt dat de grote Nederlandse pensioenfondsen zelf schatten dat de dekkingsgraad in 30 procent van de economische scenario’s over een jaar onder de 90 procent staat. Er is kortom zorg over de pensioenfondsen en het mogelijk wel of niet korten van de pensioenen als de pensioenfondsen te lang (5 jaar) onder het wettelijk minimum zitten.

Nico van Scheijndel

19 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.