Proud to be Senior

Op Denemarken na hebben we in Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld. En zelfs de eerste plaats ligt voor ons voor het grijpen.

 

Met alle onrust over de pensioenen van de laatste dagen zou je het misschien niet zeggen, maar het Nederlandse pensioenstelsel scoort de tweede plaats op de ranglijst, die adviesbureau Mercer jaarlijks opstelt. In haar Global Pension Index weegt ze de pensioenen van 25 landen waarmee ze 60 procent van de wereldbevolking dekt. Om hoog te scoren moeten de pensioenstelsels van werkgevers en overheid op orde zijn, maar kijkt Mercer ook naar andere componenten zoals spaargeld.

Dit jaar streefde Nederland Australiƫ voorbij die vorig jaar nog nummer twee stond en wij nummer drie. Dit jaar scoren Denemarken en Nederland meer dan 80 punten op de index en krijgen daarmee voor het eerst de A-grade. Deze classificering staat voor een eersteklas en solide pensioenstelsel met een hoog integriteitsniveau. Nederland scoort over het algemeen erg goed, maar laten steken vallen bij de duurzaamheid.

Volgend jaar gaat Mercer ook rekening houden met het fenomeen dat de pensioendatum gekoppeld is aan de sterftetrend. Omdat Nederland een van de weinige landen is waar dat het geval is, kunnen we volgend jaar zomaar weer nummer een worden. Bij de rangorde van verzekeraar Allianz die zij in september publiceerde, zijn we dat al en staat Denemarken op nummer twee.

Onder aan de lijst van Mercer staan Aziatische landen zoals Indonesiƫ, China, Japen, Zuid-Korea en India, deze landen scoren tussen de 35 en 50 punten.

Nico van Scheijndel

20 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.