Proud to be Senior

Dekkingsraad flink onderuit

oktober 16th, 2015

De financiƫle positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in het derde kwartaal van dit jaar flink achteruit gegaan. China en de lage rente zijn de oorzaak.

 

Vier van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zakten in het derde kwartaal van dit jaar met hun dekkingsgraad onder de 100 procent. De haperende Chinese economie en de lage rente liggen ten grondslag aan de gedaalde dekkingsgraad.

Een pensioenfonds moet in Nederland tenminste 104 tot 105 procent dekkingsgraad hebben. Bij het ABP blijkt dat nu maar 99,7 procent en bij Zorg en Welzijn 99 procent, de metaalfondsen doen het niet veel beter met 99 procent voor PME en 99,8 procent voor PMT.

De pensioenfondsen boekte in het derde kwartaal een negatief rendement op hun beleggingen. Zo nam het beschikbare vermogen bij het ABP door een negatief rendement van 3,1 procent met 11 miljard euro af tot 345 miljard euro. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn was het negatief rendement 3,2 procent en daalde het belegd vermogen met 4,8 miljard euro naar 161,4 miljard euro.

Volgens de Pensioenfederatie zullen de pensioenfondsen de komende jaren de pensioenen niet hoeven te verlagen. Wel raakt aanpassing van de pensioenen aan de gestegen prijzen steeds verder uit beeld.

Nico van Scheijndel

16 oktober 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.