Proud to be Senior

Na de afschaffing van twee compensatieregelingen moeten gemeenten de gebruikers van zorg compenseren. De verschillen tussen de gemeenten lopen op tot € 900 per jaar.

 

Vorig jaar kregen de gebruikers van zorg voor het laatst de tegemoetkoming eigen risico en via het CAK de uitkering wtcg. Vanaf dit jaar moeten de gemeenten de compensatieregelingen gaan verzorgen. De gemeenten kregen daarvoor een flinke zak geld, maar hoe ze compenseren en wat ze met die zak met geld doen, mogen ze zelf bepalen. Het gevolg is dat er grote verschillen tussen gemeenten zijn.

De ouderenorganisatie Unie KBO deed onderzoek bij 40 gemeenten en schrok van de conclusies. Het verschil in inkomenssteun kan oplopen tot wel € 900 afhankelijk van in welke gemeente je woont. In de steekproef van Unie KBO kwam Amsterdam goed uit de bus, net als Emmen en Purmerend. Maar in Culemborg zijn er geen regelingen, net als in Harlingen, Franekeradeel en Venlo.

Ieder(in) een belangenorganisatie voor mensen met een beperking ziet deze grote verschillen ook en vindt een verschil van € 900 onaanvaardbaar. Ieder(in) benadrukt dat steeds vaker mensen afhaken, omdat zorg voor hen onbetaalbaar wordt.

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer beloofd goed in de gaten te houden hoe gemeenten met de inkomenssteun omspringen. Unie KBO roept hem op die belofte snel waar te maken.

Nico van Scheijndel

14 september 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.