Proud to be Senior

De financieel adviseurs die sinds 2013 op basis van een uurtarief moeten werken en geen provisie van banken of verzekeraars mogen ontvangen, houden zich daar volgens de AFM goed aan.

 

Het financieel advies dat klanten krijgen moet gericht zijn op wat voor de klant het beste is en onafhankelijk zijn van de provisie die de adviseur bij het afsluiten van een product ontvangt. Vanaf 2013 zijn financieel adviseurs daarom wettelijk verplicht om hun klant een uurtarief in rekening te brengen en geen provisie meer te ontvangen van banken of verzekeraars. Volgens een rapport van de Autoriteit Financiële Markten dat vandaag verschijnt, houdt de sector zich goed aan deze werkwijze. Wel is er bij een minderheid nog wel constructies aangetroffen, die de adviseurs mogelijk afhankelijk maken van banken of verzekeraars. Afspraken zoals betaalde advertenties op sites of betaalde adviezen aan de verzekeraars zelf.

De klant merkt de wetswijziging van 2013 aan de rekening die hij gepresenteerd krijgt. Een rekening die flink kan op lopen. Een volledig financieel advies kost snel € 1000 en voor het omzetten van een lijfrente betaal je al gauw € 450 oplopend tot zelfs € 750 en voor een nieuwe hypotheek betaal je zomaar € 2000.

Of het betaalde advies ook heeft geleid tot betere adviezen, weten we pas over een paar jaar als het ministerie van Financiën dat in 2017 gaat onderzoeken.

Nico van Scheijndel

9 juli 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.