Proud to be Senior

Gisteren op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling, is een start gemaakt met de bewustwording van de ouderen zelf en een breed scala aan professionals om financiële uitbuiting van ouderen tegen te gaan.

 

Ouderenmishandeling is er in vele gedaanten, financiële mishandeling, uitbuiting, is er een van. Een ook die vele vormen kent, van het doen veranderen van de erfgenamen, een graai in de portemonnee, onder dwang laten schenken tot ordinaire diefstal van spullen. In alle gevallen heeft de mishandeling veel impact op de betrokkenen zelf.

Gisteren op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling, is het startsein gegeven door een groot aantal maatschappelijke- en professionele organisaties om ouderen bewust te maken van het gevaar van financiële uitbuiting. Zij hebben zich verenigd in de alliantie Veilig Financieel Ouder Worden.

Niet alleen bewustwording is belangrijk, ook maatregelen nemen om misbruik te voorkomen hoort daarbij. Het laten opmaken van een levenstestament en daarin opnemen hoe de controle van de gevolmachtigde plaats vindt, is van groot belang. Verder krijgen de partijen, die direct met de uitbuiting te maken kunnen hebben, de opdracht om alert te zijn. De notaris moet zich ervan vergewissen dat de erflater echt het testament wil aanpassen, de thuiszorg moet aan de bel trekken als ze iets vermoeden, net als huisartsen en bankmedewerkers.

Het tegen gaan van financiële uitbuiting maakt onderdeel uit van het Actieplan Ouderen in Veilige Handen dat sinds 2011 bestaat. De brede alliantie Veilig Financieel Ouder Worden, is een onderdeel van dat actieplan en bestaat uit een groot aantal ouderen- en maatschappelijke organisaties zoals banken, notarissen, het Openbaar Ministerie, politie en het Nationaal Ouderenfonds.

Nico van Scheijndel

16 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.