Proud to be Senior

De financiƫle positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei aanzienlijk verbeterd, de gemiddelde dekkingsgraad steeg met 3 procent naar 107 procent.

 

Eindelijk stijgt de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen weer. In mei dit jaar steeg de gemiddelde dekkingsgraad van 104 naar 107 procent. Een flinke verbetering die is toe te schrijven aan de iets hogere rente in mei. De rente steeg door de hogere olieprijzen en de verbeterde economische vooruitzichten. De zogenaamde beleidsdekkingsgraad die vanaf 1 januari de maat is voor pensioenfondsen voor of ze wel of niet de pensioenen mogen indexeren steeg ook, maar iets minder, van 106 naar 108 procent. Dat de beleidsdekkingsgraad minder steeg, komt omdat deze de gemiddelde rente van de afgelopen 12 maanden neemt en de gewone dekkingsgraad het gemiddelde van de laatste drie maanden. Met 108 procent is de beleidsdekkingsgraad nog steeds te laag om te mogen indexeren, dan moet die tenminste 110 procent zijn.

Volgens pensioendeskundige Frank Driessen van Aon Hewitt, die de dekkingsgraden bekend maakt, is er nog veel onzeker. De onzekerheid over Griekeland in of uit de euro en het opkoopprogramma van de ECB kunnen nog veel invloed hebben op de rentestanden en daarmee op de dekkingsgraad van de pensioenfondsen.

Nico van Scheijndel

2 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.