Proud to be Senior

Meer besteedbaar inkomen

juni 9th, 2015

Volgens De Nederlandse Bank gaan we er dit jaar en de komende twee jaar financieel flink op vooruit. Ook de staatskas verbetert door de aantrekkende economie.

 

De Nederlandse Bank publiceerde gisteren haar halfjaarlijkse raming en is daarin zeer positief over onze portemonnee en die van de staat. Volgens DNB stijgt ons beschikbare inkomen dit jaar met 3,2 procent en in 2016 en 2017 met 1,7 procent. Het beschikbare inkomen is het bedrag dat huishoudens aan goederen en diensten kunnen uitgeven, na correctie van inflatie.

Het positieve beeld ontstaat omdat de werkgelegenheid groeit, de inflatie laag blijft en we minder pensioenpremie hoeven af te dragen.

Na vijf jaar van een dalend beschikbaar inkomen van gemiddeld jaarlijks 0,8 procent ziet de toekomst er weer rooskleurig uit. In ieder geval voor werkenden en pensioenopbouwers, want over gepensioneerden zegt DNB niets.

Ook de staatshuishouding verbetert door de aantrekkende economie. Het begrotingstekort daalt van 1,6% bbp dit jaar naar 0,6% bbp in 2017. De overheidsschuld laat over dezelfde periode een vermindering zien van 68,9% bbp naar 64,9% bbp.

De FNV is niet zo onder de indruk van de cijfers en wil de verbeterde economie en staatshuishouding vertaalt zien in een hoger loon voor werkenden. De aantrekkende economie en staatshuishouding betekent volgens FNV-voorzitter Ton Heerts ruimte voor investeren in mensen en loon en voor inkomensverbetering van gepensioneerden. Zo kan iedereen weer wat meer uitgeven en dat geeft een extra impuls aan de economische groei.

Nico van Scheijndel

9 juni 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.