Proud to be Senior

Nederlanders stappen vaak over van energieleverancier. Overstappen levert dan ook een flinke besparing op, maar vooral vergelijken moet beter kunnen.

 

In Nederland zijn 45 aanbieders van energie actief, waarvan drie grote maatschappijen. We hebben in Nederland dus wat te kiezen, als het gaat om onze leverancier van stroom en gas. En dat doen we dan ook. We bezetten in Europa de vierde plaats als het gaat om overstappen van stroomleverancier en de tweede bij gas. Vorig jaar wisselde 13,3 procent van de Nederlanders over van energieleverancier; het EU-gemiddelde is slechts 6 procent. Van de wisselaars ondervinden steeds minder mensen problemen bij de overstap, vorig jaar slechts 2 procent.

De gegevens zijn afkomstig van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die organisatie maakte ook bekend, dat sinds het vrijgeven van de energiemarkt de helft van alle Nederlanders tenminste een keer is overgestapt. Een kwart deed het tweemaal en een op de acht zelfs drie maal. Toch is de markt volgens de ACM nog niet optimaal. ACM-bestuurder Anita Vegter is nog niet tevreden met hoe de markt nu werkt. “Energieaanbiedingen zijn vaak onduidelijk en moeilijk met elkaar te vergelijken. Zo spreekt de ene leverancier in zijn aanbieding van vastrecht of abonnementskosten, terwijl hij vaste leveringskosten bedoelt. Dat werpt een drempel op die een goed geïnformeerde keuze bemoeilijkt.”

Dat overstappen loont weten de overstappers. Volgens de ACM kan een gezin van vier personen tot € 420 per jaar besparen.

Nico van Scheijndel

30 april 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.