Proud to be Senior

Helft branddoden is bejaard

april 8th, 2015

De helft van het aantal branddoden dat dit jaar is gevallen bestaat uit ouderen, veel meer dan in vorige jaren. Maatregelen moet de doden door brand voorkomen.

 

Niet alleen de brand zelf, maar ook het niet goed in staat zijn om te vluchten voor de rookontwikkeling maakt woningen voor senioren gevaarlijk. Volgens René Hagen van de Brandweeracademie was de helft van het aantal branddoden dit jaar bejaard, veel meer dan in voorgaande jaren. Hij pleit er dan ook voor om de brandveiligheidsvoorschriften aan te passen aan het type bewoner van een pand.

Hagen pleit er voor om te zorgen dat het vuur zich tot een ruimte beperkt, dan hoeven de bewoners van een pand, bijvoorbeeld een verzorgingshuis niet te vluchten of te worden geëvacueerd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt eind deze maand een bijeenkomst te houden om te inventariseren hoe de brandveiligheid voor ouderen verbeterd kan worden.

De brandweer vreesde vorig jaar rond deze tijd ook al voor een stijging van het aantal doden door brand bij ouderen. De argumenten toen zijn nog net zo actueel als nu: er komen meer ouderen omdat de levensverwachting stijgt, bovendien blijven ouderen langer thuis wonen. Daarnaast weten ouderen vaker niet wat ze moeten doen bij brand en kunnen ze vaak niet zelfstandig vluchten volgens Brandweer Nederland.

Nico van Scheijndel

8 april 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.