Proud to be Senior

Twee bestuursrechters deden gisteren een uitspraak die gevolgen heeft voor de gemeenten die de huishoudelijke hulp zonder pardon hebben gekort.

 

De bestuursrechter in Arnhem van de Rechtbank Gelderland oordeelde, dat het oudere echtpaar de eerder geschrapte drie uur huishoudelijke hulp wel moet krijgen. De gemeente Montferland had namelijk bepaald, dat drie uur huishoudelijke hulp algemeen gebruikelijk is en daarom niet meer vergoed hoefde te worden door de gemeente. Het oudere echtpaar dat de zaak tegen de gemeente aanspande was het daar niet mee eens. De bestuursrechter ook niet, die stelde dat de gemeente geen algemene uitspraken mag doen. De gemeente moet van de rechter eerst gedegen onderzoek doen of het echtpaar de huishoudelijke hulp zelf kan betalen of dat zij daar familie of kennissen voor kan inschakelen. Bovendien stelde de rechter dat een vervuild huis de gezondheid kan aantasten. De gemeente Montferland moet van de rechter de huishoudelijke hulp voor dit echtpaar blijven vergoeden.

De bestuursrechter in Utrecht deed in een andere zaak een uitspraak die net zo belangrijk is. De gemeente Utrecht had namelijk bepaald dat iedereen recht zou hebben op 1,5 uur huishoudelijke hulp. De burgers die meer uren huishoudelijke hulp hadden werden daarom teruggezet naar die 1,5 uur. Ook dat mag niet van de rechter. De rechter oordeelde dat 1,5 uur als norm redelijk is, maar alleen wanneer uit onderzoek is gebleken dat iemand met 1,5 uur huishoudelijke hulp toe kan, mag er ook gekort worden. Er moet altijd sprake zijn van maatwerk.

Nico van Scheijndel

10 maart 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.