Proud to be Senior

Ouderen blijken minder vaak de beweegnorm te halen dan ze zelf denken. Recent onderzoek toont dat weer aan.

 

Tijdens een debatserie over Grey Power bij het VUmc in Amsterdam deed een groep actieve ouderen mee aan een onderzoek naar hun beweeggedrag. De deelnemers werden ondervraagd over hun beweeggedrag en droegen een week lang een bewegingsband die al hun activiteiten vastlegde. Uit de analyses van de onderzoeksgegevens blijkt dat het percentage ouderen dat aangeeft te voldoen aan de beweegnorm en hieraan ook daadwerkelijk voldoet slechts 22 procent is.

De beweegnorm is dagelijks minimaal een half uur bewegen.Ouderen vinden over het algemeen dat ze een heel actieve levensstijl hebben, maar uiteindelijk (zo blijkt uit een ander onderzoek) haalt maar 21 procent de bewegingsnorm. Als mensen ouder worden, denken ze meer te bewegen, terwijl het tegendeel juist waar is.

Ouderengeneeskundige en onderzoeksleider Andrea Maier maakt zich zorgen over de ouderen en de mate waarin zij  daadwerkelijk bewegen. “Als actieve ouderen hun lichamelijke activiteit al zo overschatten, dan kun je je grote zorgen maken over inactieve ouderen. Terwijl bewegen zo belangrijk is om actief en onafhankelijk te blijven. Wij gaan de actieve ouderen uit het onderzoek een gericht bewegingsadvies geven en hopen op termijn ook andere ouderen te helpen om meer te gaan bewegen.”

 

Nico van Scheijndel

8 januari 2015

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.