Proud to be Senior

D66 wil dat alleenstaanden zonder kinderen tegen gunstiger tarief dan nu kunnen nalaten aan mensen die hen dierbaar zijn.

 

De erfgenamen van alleenstaanden zonder kinderen betalen nu de hoofdprijs, dat moet volgens D66 anders. Tweede Kamerlid van D66 Wouter Koolmees doet de suggestie om alleenstaanden zonder kinderen het recht te geven om maximaal twee personen aan te wijzen die volgens het tarief van kleinkinderen mogen erven. Dat is nog steeds duurder dan voor partners of kinderen, maar goedkoper dan het tarief voor derden. Als het voorstel er doorkomt zouden de erfgenamen van alleenstaanden zonder kinderen 18 procent belasting betalen over de eerste € 120.000 boven de vrijstelling. Boven de € 120.00 is het tarief 36 procent.

Ter vergelijking: kinderen en partners betalen over de eerste € 120.000 boven de vrijstelling 10 procent en over het meerdere 20 procent. Alle anderen betalen respectievelijk 30 en 40 procent erfbelasting over hun erfenis.

Koolmees wil de tariefverlaging budgetneutraal organiseren door de vrijstellingen te verlagen en te schuiven met de tarieven.

Het voorstel van D66 is niet nieuw, ook bij de aanpassing van de Successiewet in 2010 deed de partij dit voorstel al, maar het voorstel haalde het toen niet. Overigens pleitte minister president Rutte er in de aanloop van de verkiezingen naar Rutte 1 voor dat de successierechten totaal zouden worden afgeschaft. Na die verkiezingsretoriek is het bij hem op dit punt stil gebleven.

 

Nico van Scheijndel

14 januari 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.