Proud to be Senior

Gemeenten missen zorgdeadline

januari 14th, 2015

Niet alle gemeenten is het gelukt om op tijd het toekenningsbericht bij de Sociale Verzekeringsbank te krijgen. PGB-houders vragen zich nu af of hun zorgverleners wel op tijd betaald zullen worden.

 

Afgelopen vrijdag hadden alle gemeenten de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moeten vertellen welke houders van een Persoons Gebonden Budget (PGB) welke zorg nodig hebben. Dat is 70 van de 393 gemeenten niet gelukt. Door het ontbreken van het zogenaamde toekenningsbericht van de gemeente loopt het betalen van zorgverleners vertraging op. Nu de toekenningsberichten niet op tijd zijn ontvangen, maken PGB-houders zich zorgen of de SVB hun zorgverleners wel op tijd betaalt. De SVB kan ook zonder het toekenningsbericht tot uitbetaling overgaan, maar dan moet ze zelf alle bonnetjes (alle trekkingsrechten) gaan controleren. Dat kost meer tijd en werkt daarmee vertraging in de hand.

Een andere bron van vertraging zijn de onvolledig ingevulde aanvraagformulieren. Aan 90.000 budgethouders is het formulier teruggezonden omdat gegevens zoals bankrekeningnummers ontbraken.

Er zijn nu ongeveer 140.000 PGB-houders. Nog eens 55.000 mensen die persoonlijke verzorging en verpleging inkopen met een PGB vallen buiten de trekkingsrechten. Hun zorgverleners krijgen direct betaalt door de zorgverzekeringen.

Vanaf 1 januari ontvangen PGB-houders hun budget niet meer rechtstreeks op hun eigen rekening, maar betaalt de SVB de zorgverleners direct uit. Dit is gedaan om fraude met budgeten te voorkomen.

Deze week moet de SVB de moet de SVB de eerste zorgverleners gaan uitbetalen. Of iedereen op tijd zijn geld krijgt zal met de opgelopen vertraging nog spannend worden. PGB-houders maken zich ondertussen zorgen of hun zorgverleners nog wel komen opdagen als ze niet betaald zijn.

 

Nico van Scheijndel

14 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.