Proud to be Senior

Zorg niet zomaar stoppen

december 10th, 2014

Hulp thuis mag door de gemeente niet zonder zorgvuldig onderzoek gestopt worden. Dat mag de conclusie zijn van de eerste rechtszaak over de nieuwe WMO.

 

De gemeente Dantumadiel mag huishoudelijke hulp niet zomaar stoppen. Als een gemeente in verband met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wil bezuinigen op de thuiszorg, dan kan dat alleen door eerst zorgvuldig de situatie thuis te onderzoeken. Met alleen een brief kan en mag dat niet. Dat blijkt uit de voorlopige uitspraak die de Groningse rechter deed in een zaak die door twee hoogbejaarden inwoners van de gemeente Dantumadiel was aangespannen. Het echtpaar zou de huishoudelijke hulp volledig kwijtraken en was het daar niet mee eens. Niet in de laatste plaats omdat hun  zorgvraag niet veranderd was. Dat het echtpaar vermogen heeft in de vorm van  een eigen huis doet er volgens de rechter niet toe.

De rechtszaak van dit oudere echtpaar wordt gezien als een testcase voor alle andere gemeenten, want zeker een kwart van alle gemeenten overtreedt de regels en stopt met een brief of telefoontje per januari de zorg die hulpvragers nu nog krijgen.

De ouderenorganisatie ANBO ziet de gerechtelijke uitspraak als een waarschuwing aan de gemeenten. FNV Zorg roept een ieder die thuiszorg ontvangt, maar die zomaar gestopt wordt, om massaal bezwaar te maken. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Van Rijn is blij met de uitspraak omdat deze in lijn is met de wet. “Stoppen van zorg mag pas na zorgvuldig onderzoek. Het oordeel is dus in lijn met wat ik eerder gezegd heb. De wet is helder.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)  is terughoudender en wijst er op dat er slechts sprake is van een tussenvonnis in één zaak. De VNG wacht het definitieve oordeel van de  rechter af dat binnenkort verwacht wordt.

 

Nico van Scheijndel

10 december 2014

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.