Proud to be Senior

Door goede resultaten op beleggingen is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in november met 2 procent gestegen naar 109 procent.

 

De Pensioenbarometer van Aon Hewitt wijst eind november 2 procent hoger aan. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen bedroeg daarmee eind november 109 procent. Dat de gemiddelde dekkingsgraad gestegen is, komt door de goede beleggingsresultaten die de pensioenfondsen boekten. Zo was het rendement op obligaties 3,5 procent, op aandelen 2,1 procent en omdat ook vastgoed het goed deed was het gemiddelde rendement op beleggingen 2,7 procent in een maand tijd. De waarde van de verplichtingen steeg met 1,4 procent met als uiteindelijk resultaat een gemiddelde dekkingsgraad van 109 procent aan het einde van november.

Vanaf volgend jaar gaat niet meer de actuele dekkingsgraad gelden zoals we die nu kennen. Vanaf volgend jaar telt voor de pensioenverplichtingen de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden, die vanaf dan de beleidsdekkingsgraad heet.

 

Nico van Scheijndel

2 december 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.