Proud to be Senior

Pensioenwet aangenomen

oktober 17th, 2014

De Tweede Kamer heeft gisteren de nieuwe pensioenwet aangenomen die er voor moet zorgen dat er meer zekerheid is voor de deelnemers van pensioenfondsen en gepensioneerden.

 

De nieuwe pensioenregels die de Tweede Kamer gisteren heeft aangenomen moeten vanaf begin volgend jaar van kracht zijn. Er komt meer zekerheid voor gepensioneerden, maar de prijs is hoog. Aan de andere kant zorgt de nieuwe wet voor meer zekerheid: korten op de pensioenen omdat de dekkingsgraad van een pensioenfonds te laag is zal minder aan de orde zijn. Maar aan de andere kant zorgen de nieuwe pensioenregels dat aanpassen van de pensioenen aan het gestegen prijspeil moeilijker zal zijn. Deskundigen verwachten dat indexeren er bij de meeste pensioenfondsen de komende jaren nog niet aan de orde is en dat het corrigeren van gemiste indexaties nog wel tien jaar kan duren. Door de problemen van de afgelopen jaren lopen de pensioenen bij het ABP nu al 9 procent achter op het prijspeil en bij pensioenfonds Zorg en Welzijn zelfs 12 procent.

De nieuwe wet moet nog wel door de Eerste Kamer aangenomen worden voor hij wet is, maar door de ruime meerderheid waarmee de wet in de Tweede Kamer is aangenomen zijn in de Senaat geen problemen te verwachten.

Er is veel kritiek op de nieuwe plannen, de besteedbare inkomens van gepensioneerden en later de pensioenopbouwers van nu holt achteruit. Misschien nog fundamenteler is de kritiek dat de pensioenfondsen zich verplicht arm moeten rekenen. De verplichte rekenrente is momenteel historisch laag terwijl aan de andere kant rendementen worden gemaakt die drie, vier keer hoger zijn dan de rekenrente.

Ter illustratie maakte financieel deskundige Cees Roelofs in zijn column op de site follow the money de berekening dat pensioenfonds Zorg en Welzijn ruim drie keer rijker is dan ze aan verplichtingen heeft. Zorg en Welzijn had volgens Roelofs eind 2012 namelijk een vermogen van 130 miljard euro in kas terwijl voor het voldoen aan alle (toekomstige) pensioenverplichtingen slechts 40 miljard euro nodig is. Volgens Roelofs hebben we in de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen op dit moment 600 miljard euro meer in kas dan er nodig zal zijn. Niet kunnen indexeren is volgens hem dan ook een gotspe.

 

Nico van Scheijndel

17 oktober 2014

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.