Proud to be Senior

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er bijna dubbel zoveel levenstestamenten opgemaakt als in dezelfde periode vorig jaar. Ouderen houden daarmee de regie over hun eigen leven.

 

De koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (DNB) maakte gisteren bekend dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 90 procent meer levenstestamenten zijn opgemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2014 werden er 9695 levenstestamenten vastgelegd, in dezelfde periode vorig jaar 5046. Dat de belangstelling voor het levenstestament toeneemt komt volgens de KNB doordat de relatief nieuwe akte door de burgers wordt ontdekt. Misschien niet minder belangrijk, omdat sinds april 2013 de levenstestamenten worden ingeschreven in een digitaal register.

In een levenstestament leg je vast wie je financiële zaken mag regelen wanneer je dat zelf niet meer kunt. Zaken zoals het doen van betalingen, aangifte inkomstenbelasting, schenkingen of de verkoop van het huis. Daarnaast kun je vastleggen wie medische besluiten mag nemen als je dat zelf niet meer kunt. Je kan verder de wensen vastleggen rondom de uitvaart of het verdelen van de boedel bij verhuizen naar een zorginstelling of wat er met een huisdier moet gebeuren wanneer je er zelf niet meer voor kunt zorgen.

Het levenstestament, eigenlijk een aangeklede notariële volmacht is vooral ook populair omdat je daarin kunt regelen dat de gevolmachtigde schenkingen mag doen. Dat schenken is handig om de eigen bijdrage AWBZ-zorg op grond van vermogen te voorkomen als de volmachtgever in een verzorgings- of verpleeghuis wordt opgenomen.

 

Nico van Scheijndel

5 augustus 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.