Proud to be Senior

De Pensioenfederatie vraagt staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken om een oplossing voor het korten van afgekochte kleine pensioentjes op de partnertoeslag-AOW.

 

Eerder deze week werd duidelijk dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken geen oplossing heeft voor de afgekochte kleine pensioentjes (tot 458 euro per jaar bruto) die jongere partners krijgen als ze 65 jaar worden. Die afgekochte pensioentjes verminderen de partnertoeslag-AOW van de oudste partner. Dat is een ongewenst effect van de latere AOW-leeftijd. De Pensioenfederatie laat het niet bij de korting zitten en doet de staatssecretaris een voorstel dat toch tot een oplossing kan leiden.

De varianten die eerder op tafel lagen blijken door fiscale of juridische moeilijkheden niet uitvoerbaar. Maar wat de staatssecretaris volgens de Pensioenfederatie wel kan doen is de afgekochte pensioenen niet te mee te laten tellen bij de inkomstenbronnen die in mindering worden gebracht van de partnertoeslag-AOW. Ook hier zouden juridische bezwaren zijn, maar die ziet de Pensioenfederatie kennelijk niet als onoverkomelijk.

Dat er een oplossing moet komen lijkt duidelijk. Nu gaat het nog om een partnertoeslag-AOW die voor twee of dadelijk drie maanden verlaagd wordt of wegvalt. Maar door de steeds latere eerste AOW neemt de periode waarover de oudste partner geen partnertoeslag-AOW meer krijgt ook toe. Als die periode dadelijk een half jaar of langer is ontstaat er een flink inkomstengat waarop niet gerekend is of waarop men zich had kunnen voorbereiden. Een oplossing is niet minder gewenst omdat vanaf 1 januari 2015 een eenmaal verlaagde partnertoeslag-AOW niet meer verhoogd wordt.

 

Nico van Scheijndel

17 juli 2014

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.