Proud to be Senior

Ouderenorganisatie Unie KBO  pleit er bij de overheid voor om ouderen in haar digitale enthousiasme niet te vergeten. Persoonlijk contact met de overheid moet mogelijk blijven.

 

Maar liefst 87 procent van de ouderen die geen toegang hebben tot internet of dat niet willen hebben zullen sterk afhankelijk zijn van de hulp van anderen als de overheid volledig digitaliseert. Dat is de conclusie van een onderzoek dat ouderenorganisatie Unie KBO heeft laten doen de vaardigheden van ouderen met internet. Ouderen die geen toegang hebben tot het internet of digibeet zijn geven aan hulp van onder meer familie, vrijwilligers en ambtenaren nodig te hebben.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat uiterlijk in 2017 alle zaken die burgers met de overheid doen digitaal moeten kunnen. Als zaken doen met de overheid slechts digitaal kan komen veel mensen die niet vaardig zijn op het internet of er geen toegang tot hebben in de problemen. De Unie KBO vindt naar aanleiding van haar onder zoek, digitaal waar het kan, persoonlijk omdat het moet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vele ouderen zichzelf te oud vinden om zich nog te verdiepen in de computer en ook de aanschaf van een computer stuit vanwege de kosten op bezwaren. Minister Plasterk heeft een klankbordgroep ingesteld die de overheid moet adviseren bij het gebruiksvriendelijk inrichten van de digitale overheid. De Unie KBO pleit er bij de minister voor om ook ouderen in de klankbordgroep op te nemen.

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat ouderen die wel over een internetaansluiting beschikken voor 70 procent digitaal contact heeft met de overheid. Het digitale contact is er voornamelijk voor de aangifte inkomstenbelasting (67 procent), het inwinnen van informatie (37 procent) en het maken van afspraken (36 procent).

 

Nico van Scheijndel

24 juni 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.