Proud to be Senior

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind mei 110 procent. Ondanks de lagere rekenrente steeg de dekkingsgraad een procent.

 

Eind 2007 was de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen 144 procent. Na de financiële- en de eurocrisis daalde dat gemiddelde fors om in de loop van de jaren geleidelijk weer toe te nemen. Belangrijkste hulpmiddelen daarbij waren de rendementen op beleggingen, maar vooral de aangepaste rekenrente waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend.  Het spel tussen beleggingen enerzijds en rekenrente anderzijds maakt of de dekkingsgraad stijgt of daalt.

In mei stegen de beleggingen in aandelen met 3,9 procent en die op obligaties met 2,1 procent waardoor het totale vermogen van de pensioenfondsen in mei met 2,9 procent toenam. Aan de andere kant daalde de rente  waardoor de driemaandsrente lager werd en daarmee ook de rekenrente die de dekkingsgraad bepaald. Hierdoor stegen de verplichtingen van de pensioenfondsen met 1,7 procent. Door het spel van beleggingen en rekenrente nam in mei de dekkingsgraad met een procent toe naar nu 110 procent, ruim boven het minimum van 105 procent.

 

Nico van Scheijndel

6 juni 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.