Proud to be Senior

 Uit onderzoek van de Stichting VeiligheidNL blijkt dat steeds meer ouderen op de eerste hulp van ziekenhuizen verschijnen. Meer dan op grond van vergrijzing verwacht mag worden.

De Stichting VeiligheidNL deed in opdracht van de overheid onderzoek naar fietsongelukken bij ouderen. Uit dit onderzoek blijkt dat er steeds meer ouderen op de eerste hulp terecht komen nadat ze een verplaatsingsongeval hebben gehad. Zo’n ongeval ontstaat meestal (86 procent) bij lopen of fietsen. Volgens het onderzoek belanden in 2012 33.000 65-plussers na een dergelijk ongeval in het ziekenhuis.

Deelnemen aan het verkeer wordt als voetganger of fietser gevaarlijker als de leeftijd toeneemt. Een 65-plussers heeft gemiddeld drie keer zoveel kans op een dodelijk verkeersongeval dan gemiddeld, een 75-pusser zelfs 12 keer meer.

Dat er meer steeds ouderen na een ongeval op de eerste hulp belanden kan niet alleen aan de vergrijzing zelf liggen, daarvoor is de stijging te groot. De ouderen die na een ongeval in het ziekenhuis belanden geven zelf de staat van onderhoud van de straat, stoep of fietspad mede de schuld. De Stichting VeiligheidNL pleit dan ook voor meer preventie. Het onderhouden van fiets- en voetpaden kost geld, maar een oudere die na een ongeval bij een ziekenhuis aanklopt kost volgens berekeningen van de Stichting VeiligheidNL gemiddeld € 6100. Door beter onderhoud is een deel van die kosten te besparen, maar naast kosten ook een boel menselijk leed.

 

Nico van Scheijndel

8 mei 2013


 


Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.