Proud to be Senior

Een doel doet leven

mei 14th, 2014

Uit onderzoek onder 6000 mensen blijkt een relatie tussen een doel hebben in het leven en de levensverwachting. En dat gaat voor zowel jong als voor oud op.

 

Een doel in het leven blijkt uit onderzoek een positief effect te hebben op de levensverwachting van mensen. Zelfs als de onderzoekers rekening houden met psychosociale factoren zoals relaties en emoties blijft die conclusie overeind zowel bij jong als bij oud. Om deze opmerkelijke conclusie te kunnen trekken volgde de onderzoekers van de Carleton University in Canada 6000 mensen van alle leeftijden.

Bij aanvang van het onderzoek kregen de deelnemers allerlei vragen te beantwoorden zoals relaties met anderen, hun ervaringen met positieve en negatieve emoties en hun doel in het leven. Na veertien jaar bleken 569 deelnemers overleden. Opvallend bij de overledenen was dat zij in mindere mate een doel hadden in hun leven, ook hadden ze minder positieve relaties.

Volgens onderzoeker Patrick Hill zijn er veel redenen om te geloven dat een doelbewust leven oudere mensen meer helpt dan jongere mensen. “Ouderen lijken een doel harder nodig te hebben, omdat ze niet meer werken en dus die bron voor het organiseren van hun dagelijkse activiteiten missen. Bovendien is het waarschijnlijk dat ouderen een grotere kans hebben om te sterven dan jongeren.”

Een reden te hebben om ’s morgens op te staan, een doel hebben in het leven lijkt belangrijk als je lang wilt leven. De onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit en gaan in een vervolgstudie onderzoeken of mensen met een doel in het leven geneigd zijn om gezonder te gaan leven en zo hun levensduur verlengen.

 

Nico van Scheijndel

14 mei 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.