Proud to be Senior

In zijn brief aan de Tweede Kamer herhaalt minister Asscher van Sociale Zaken wat het Centraal Plan Bureau al over de koopkrachtontwikkeling van ouderen meldde, maar hij doet er niks aan.

 

Norbert Klein, de fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer is teleurgesteld in de minister van Sociale Zaken. Minister Asscher herhaalt volgens Klein wel wat het Centraal Plan Bureau (CPB) eerder publiceerde, maar hij doet niets aan de achterblijvende koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden.

Volgens het CPB gaan werkenden er dit jaar gemiddeld 2 procent op vooruit en uitkeringsgerechtigden 0,75 procent. Voor volgend jaar zal de koopkracht voor beide groepen met een kwart procent toenemen. Gepensioneerden blijven nu en volgend jaar echter op 0 steken. Reden voor de achterblijvende koopkracht van ouderen is dat zij niet zoals de werkenden profiteren van een hogere arbeidskorting op de inkomstenbelasting en de lagere premies voor pensioen en de zorgverzekering.

Ouderen hebben volgens de minister vooral last van de pensioenen die niet geïndexeerd worden omdat de dekkingsgraad onvoldoende is. Daar hebben volgens de minister niet alleen gepensioneerden last van, maar ook de werkenden die nu minder pensioen opbouwen. Alleen als het weer beter gaat kan er misschien een inhaalslag gemaakt worden.

Norbert Klein vindt dat de minister zich er met een verwijzing naar de niet indexerende pensioenfondsen te gemakkelijk van af maakt, hij bevestigd de onrechtvaardige koopkrachtontwikkeling, maar doet niks, aldus Klein.

 

Nico van Scheijndel

11 april 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.